Kapitelsynopsis - Baby Rasta


NB. Denne synopsis afslører hele handlingen - eget ansvar!
 
DEL 1: ISRAEL
1.       En plan. MANDAG 5. DECEMBER. M lander i Tel Aviv og afhøres i lufthavnen. Hans plan er at slå Hanoch Portman ihjel.
2.       Opera Tower. TIRSDAG 6. DECEMBER. M undersøger adgangsforholdene i den bygning, hvor Portman både bor og driver sin investeringsvirksomhed fra.
3.       Señor Caracas. ONSDAG 7. DECEMBER. M bryder ind hos Francisco Caracas, tredjesekretær på Chiles ambassade i Tel Aviv. M udgiver sig for at være Caracas og ringer til Portman for at få et møde under påskud af at ville sælge oplysninger om et gammelt drab på Chiles præsident til ham.
4.       Portmans panser. TORSDAG 8. DECEMBER. M mislykkes med sit drab på Portman, og den eksisterende terrorbalance ændres; hvor de før havde en klemme på hinanden, der kunne koste M livet og Portman enorme summer, kan Portman nu yderligere true med at få smidt M i fængsel for drabsforsøg. Og hvis M nogensinde dræber Portman, vil han ikke bare selv, men også hans søster, hans mor og Toni blive slået ihjel. Portman forlanger, at M arbejder for ham, hvis han vil undgå fængsel. I første omgang skal M til Afrika. M vil få nærmere information dagen efter.
5.       Via Dolorosa. FREDAG 9. DECEMBER. M tager til den gamle by i Jerusalem. På Via Dolorosa bliver han dårlig.
6.       Templets mur. M mødes med Portman foran Grædemuren. Portman tvinger M til at tage til Gambia med det samme og løse en opgave for ham. Portman giver M en nødline: et telefonnummer, han kan ringe til i yderste nødstilfælde, når han er i Gambia. Når opgaven er løst, vil M modtage 200.000 dollars i Barcelona. Portman viser M en video og giver ham den med på en usb-nøgle. På vej til lufthavnen samler de det britiske medlem af Europa-Parlamentet Stephen Le Bon op.
 
DEL 2: GAMBIA
7.       Sultne dyr. LØRDAG 10. DECEMBER. M sidder i det halvtomme fly fra Bruxelles til Gambia og gennemgår de oplysninger, han har fået fra Stephen Le Bon på turen fra Tel Aviv til Bruxelles. Le Bon har kritiseret Gambia i Europa-Parlamentet, er indehaver af rejsebureauet Pan-African Tourism, der opererer i Gambia, og har en datter dernede. M har fundet ud af, at Gambias tilsyneladede gale præsident, Aleph, har forbindelse til Iran. Begge lande bekæmper homoseksualitet. M ser en video fra YouTube på sin bærbare; på videoen ses det, hvordan to hætteklædte mænd kaster den unge danske musiker Ruben Nielsen ned til krokodillerne i Kachikally Crocodile Pool i Gambia.
8.      Ruben Nielsen. Ruben Nielsen blev tyve år og var forsanger i bandet Youreyes. Efter hans død er der eksplosiv interesse for Youreyes.
9.       På den røde jord. M ankommer til Gambia og tager ud til Bakau, hvor Ruben Nielsen blev dræbt.
10.   Happy Corner. SØNDAG 11. DECEMBER. M tilbringer natten sammen med en lokal kvinde, han kalder ”guldpigen”.
11.    We go further. M skyper med Konrad. Konrad har sendt Toni af sted til Gambia, da han ikke kunne få fat i M; Toni ankommer samme aften. Konrad blev kontaktet af en direktør i Spies og en chef fra Thomas Cook Group på samme tidspunkt, hvor Portman sagde, at han ville sende M til Afrika. Charterselskaberne vil have sagen opklaret hurtigst muligt. M og Konrad udveksler oplysninger om kameraet, som drabet er optaget med, og om upload-tid og -sted: London, natten til torsdag.
12.    Poolen. M tager ud til krokodillepoolen, hvor han bliver vist rundt af en ansat, Lamin, der sælger ham Rubens halskæde og en bøtte med fire cigaretskod, han fandt tirsdag morgen. Lamin fortæller, at Ruben kendte en Baby Rasta.
13.    AK. MANDAG 12. DECEMBER. Mod bestikkelse af en politidirektør får M udleveret passagerlisterne fra den flyafgang til Bruxelles tirsdag aften, som krokodillevideoen kan have været med for at nå at blive offentliggjort fra London natten til torsdag. M gennemgår listerne sammen med AK, Anne Kristine, der er ansat i Spies. De finder ud af, at Alephs politiske rådgiver Ousmane Sonko og hans halvbror, Mamadou Sohna, samt en af Baby Rastas musikervenner, Kenny, er på listen. AK beskriver Baby Rasta som en fritlevende kvinde, der omgiver sig med tilbedere og rastamusikere, holder vilde high-society-fester og er præsident Alephs elskerinde; Aleph er den eneste, som får lov til at vende tilbage efter at have været i seng med hende.
14.    Tubab Toni. M møder Toni uden for Babys hjem, Villa Rasta, uden for fiskerlandsbyen Gunjur og anklager ham for at have været sammen med Baby. Toni siger, at han har overnattet i hendes gæsteværelse.
15.    Rasta-Ruben. Toni beretter om sit møde med Baby. Hun har haft sex med Ruben, inden hun vidste, at han også var til mænd. Hun opfatter Rubens død som Guds straf. Aftenen før Ruben blev dræbt, har hun fortalt præsidenten om Ruben. På Tonis lydoptagelse hører M, at Baby er også vred over, at Ruben tog kokain.
16.    Kanyledrabet. Ankomsten til et mørkt hotelværelse giver M flashback til, hvordan han fandt Sofia liggende død på gulvet i sin lejlighed.
17.    Når en kvinde lyver. TIRSDAG 13. DECEMBER. Toni har et foto af AK sammen med Ruben. Over for M benægter hun sin interesse i Ruben. M skaffer sig adgang til hendes computer hjemme hos hende og installerer spyware, der sender oplysninger til ham. AK fortæller, at hun har været kæreste med musikeren Søren Nansen, der styrtede ned fra Møns Klint.
18.   Det, der skete i Chelsea. M taler med Konrad over Skype. Konrad fortæller, at AK har slået pladeselskabsdirektøren Jannik Rosendahl i skak, et nederlag, der fik ham til at stoppe sin skakkarriere; ud over Ruben og Søren Nansen har Rosendahl også mistet en kvindelig guitarist, AK’s gamle rivalinde, i et motorcykeluheld. Konrad er blevet opsøgt af den gambiske friby-forfatter Saikou Badjan, som viser ham to fotos. De er lagt på Facebook af en gambier, der er flygtet til England, og forestiller Alephs nære rådgiver, Ousmane Sonko, på en netcafé i Chelsea-kvarteret i London på det tidspunkt, hvor krokodillevideoen blev uploadet.
19.    Jacuzzi. M besøger BR og får fat i hendes telefon. BR ringede og sms’ede til Ruben få timer, før han blev dræbt.
20.   Gennem bunden af glasset. M taler med BR om Ousmane Sonko, der er fløjet med samme fly til London tirsdag aften – det fly, som krokodillevideoen kan have været med. M udspørger også BR om Toni. Præsident Aleph dukker op.
21.    Mr President. M taler med Aleph, mens Aleph kurtiserer BR. Aleph joker med at slå oppositionens leder ihjel og truer med at lave enhver mand, han finder i seng med BR, til krokodillefoder. M sikrer sig noget af præsidentens dna.
22.   359 grader. ONSDAG 14. DECEMBER. Toni fortæller om Rubens gøren og laden i Gambia. M fortæller, at AK har mailet til en veninde om Ruben; hun er vild med ham. Dagen efter har AK sendt veninden en ny mail om, at Ruben var sammen med BR. AK overvejer, hvordan hun skal hævne sig på ham. M fremlægger en 359-graders-undersøgelse over mulige masterminds bag mordet.
23.   Sonkos stemme. M tager på internetcafé for at skype med Konrad og passes op af en fyr ved navn Salifa Jarju, der beder om at få lov til at tale med ham, når han er færdig med at være på nettet. Konrad har analyseret krokodillevideoens lydspor; der er spor af en London-taxi på en krum gade i baggrunden. Konrad har fundet frem til de hoteller i Chelsea-området, som ligger ud til krumme gader, og sat sin gamle polske kollega, Wojciech, til at undersøge hotellerne. Konrad har også arbejdet med stemmegenkendelse; en af de hætteklædtes stemmer på videoen tilhører Sonko. De homohadske udsagn på videoen stammer fra en tale, Sonko har holdt ved den lejlighed, hvor AK fik stjålet sit kamera.
24.   Bushland. Salifa har genkendt M fra en avisartikel og inviterer ham med til Jufureh, hvor oppositionens leder, formanden for Gambian Democratic Party (GDP), Phil Freman, skal holde sin første tale under den to uger lange valgkamp. Salifa arbejder for Freman, og M genkender hans navn fra listen over passagerer på flyet fra Banjul til Bruxelles. Undervejs til Jufureh benægter Salifa, at han har været i Europa for nylig.
25.   Ris. Salifa fortæller M om risikoen for, at Gambia ender som fejlslagen narkostat, og om samarbejdet mellem Aleph og colombianeren Gabriel del Valle. Del Valle har købt ris til overpris fra præsidentens farm.
26.   Et Gambia. M mødes med Freman og overværer hans tale, som både en moddemonstration og politiet forstyrrer. Efter talen er Salifa forsvundet.
27.   Sonko. Sonko dukker op og inviterer M med til BR’s valgbanket. M kører med ham til Gunjur.
28.   Bejlere. Om bord på færgen Kanilai fortæller Sonko M om Senegals involvering i kupforsøg mod Aleph. Sonko gør grin med Freman, der blot er jaloux på Aleph og besat af BR.
29.   Valgbanketten. M møder igen Aleph og for første gang store dele af den øvrige elite, bl.a. kineseren Wu og colombianeren Gabriel del Valle. M overværer et sexorgie nede i kælderen.
30.   Kvinden i badet. Uden for Villa Rasta ligger Toni på lur, og han ser Sonko forlade festen tidligt. M finder ud af, at kælderen bliver overvåget af kameraer, og kopierer optagelserne fra de foregående dage.
31.    Ovenpå. BR inviterer M med ovenpå. Aleph opdager dem sammen og affyrer sin pistol.
32.   Sonko igen. TORSDAG 15. DECEMBER. Om formiddagen skal M høre Sonko tale i Serrekunda, men talen aflyses, da englænderen Stephen Le Bon findes død ved Kanilai Game Reserve ved præsidentens landsby, kvalt af pythonslanger. Sonko og M kører straks mod gerningsstedet på opfordring af Aleph.
33.   Kanilai Game Reserve. En optagelse af drabet på Le Bon er på YouTube. M og Sonko ser den på Sindola Safari Lodge i Kanilai. Nyheden om Le Bons død har allerede bredt sig via BBC. Foran pythonburet beretter generalløjtnant Atepa og en ung efterretningsagent om politiets spor og videre undersøgelser.
34.   In absentia. M ringer til AK, der repræsenterer Spies ved Rubens begravelse i København. Hun har endnu ikke hørt om Le Bons død. Hun fortæller, at Le Bons rejsebureau, Pan-African Tourism, primært benyttes af bøsser.
35.   Exodus. M skyper med Konrad, der via Morten fra Politiets Kriminaltekniske Afdeling har fået adgang til britiske efterretningsoplysninger om pythonvideoen. Den blev uploadet kl. 22.01 dagen før fra Villa Rasta. Kodeordet til BR’s trådløse netværk, Exodus, kendes af mange. Nogle oplysninger tyder samtidig på, at Sonko ikke har været med til at lave krokodillevideoen. Ifølge en meningsmåling foretaget dagen før vil 14 procent stemme på Freman. Toni er på besøg hos moren til Le Bons treårige datter i Sanyang nær Gunjur og finder ud af, at Le Bon ankom til Sanyang om mandagen og forsvandt tidligt om eftermiddagen onsdag. Sonko kommer forbi M’s bungalow og meddeler, at Aleph ønsker at se M.
36.   Nej. Aleph fortæller M, at der en time senere vil være pressekonference, og at han ønsker, at M skal deltage. M skal informere pressen om, at de er på sporet af gerningsmændene. M afslår tilbuddet.
37.   Allah ser alt. Aleph afholder pressekonference foran sit palads, assisteret af generalløjtnant Atepa. Aleph hævder, at drabet på Le Bon er tæt på at blive opklaret. En truende colombiansk mand sætter sig ved siden af M. Ved siden af colombianeren sidder en ung ukrainsk kvinde, Irina.
38.   Kiev baby. M tvinger Irina til at kysse ham. Irina viser sig at være don del Valles elskerinde. M fotograferer kysset og truer med at sende don del Valle billedet. Irina afslører, at hun har hørt colombianerne tale om narkotikasmugling, og at de fejrede drabet på Ruben. M opfordrer hende til at skynde sig ud af landet og fortæller hende, at Europol er på sporet af don del Valle.
39.   Extensions. M besøger don del Valle ved hans extensionfabrik og fortæller ham, at hans rishandel med præsidenten svarer til bestikkelse. M bilder don del Valle ind, at MI6 holder øje med ham. Portman ringer til don del Valle og beder ham skåne M’s liv. Don del Valle fortæller M, at Freman skriver kærlighedsbreve til Baby Rasta, og at Pan-African Tourism støtter Freman.
40.   Hold 7. FREDAG 16. DECEMBER. Aftenen før har M haft besøg af Watt fra det britiske Serious Organised Crime Agency (SOCA). Watt afslører, at Portman har skudt penge i Pan-African Tourism. Watt beder M medvirke til at afsløre Alephs ansvar for drabene på Ruben og Le Bon inden valget. Watt har hørt, at M er i besiddelse af et fotografi af Sonko, der uploader krokodillevideoen. M benægter. Watt truer med at få både Konrad og M arresteret for ulovlig spionage i samarbejde med Wojciech. Om natten vækkes M af gentagne telefonopkald, hvor ingen siger noget. M laver en ny 359-graders-undersøgelse, nu med to drab.
41.    Det blege lig. En ny meningsmåling viser, at Fremans andel af stemmerne er vokset til 26 pct. Et lig findes i en nabolandsby. Sonko og M tager sammen dertil, og M filmer i smug liget – en albino, der har mistet flere af sine lemmer. M ringer til Toni, der er blevet overfaldet om natten, og beder ham skaffe oplysninger om albinoer. M opsøger don del Valle, forærer ham en usb-nøgle med albinovideoen og får til gengæld en kopi af GDP’s og Fremans regnskabsbøger. M møder kvindelig agent fra Israel, lægen Shira. M giver også Watt og Shira en kopi albinovideoen. Shira forærer M en optagelse af en samtale mellem Aleph og Wulli, hans marabout. Watt fortæller Toni, at Aleph er i stor fare for at udvikle kræft i løbet af få år.
42.   NASA. M lytter til samtalen mellem Aleph og Wulli. De taler om at slå hårdt ned på homoseksuelle. I Bakau mødes M og Toni, der har talt med forkvinden for National Society of Albinos in the Gambia, NASA. Hun bekræfter, at den dræbte var under behandling på Alephs behandlingscenter.
43.   Flaco. Toni udgiver sig ud for at være colombianeren Flaco og forærer albinovideoen til Salifa som ”en lille gave midt i valgkampen”; alle kopierne af videoen er individuelt mærkede. Et kokainlager afsløres af SOCA i samarbejde med Gambias narkopoliti.
44.   Dronningen. Watt fortæller i en sms til M, at Irina er blevet dræbt på vej til lufthavnen. Toni og M tør ikke sove på lodgen i Bakau. M søger ly hos BR, hvor Sonko er på besøg. Uden for villaen sidder en ung mand i en Subaru med en bærbar computer, som han forsøger at skjule, da han ser M. Da Sonko og den unge mand er kørt, dukker Freman op. BR bliver glad for at se M, og Freman forlader huset sammen med en chauffør.
45.   Et natligt besøg. M masserer BR intimt.
46.   En ulykke. LØRDAG 17. DECEMBER. M arresteres af Alephs green-boys og føres bort i en armyjeep. Han kan ikke få oplyst hvorfor.
47.   Bambadinka. M er blevet ført til det berygtede fængsel Mile 2 Central Prison. Han anbringes i fangehullet, Bambadinka. En major afhører M og beder ham fortælle om ”videoen på internettet”.
48.   I yderste nødsfald. Efter en ny tur i hullet møder M igen majoren. M indrømmer, at det var ham, der filmede den dræbte albino, og at han gav optagelsen til både Gabriel del Valle og Watt. M får lov til et enkelt telefonopkald, og M vælger at ringe til Portman.
49.   Hovedkvarteret. I telefonsamtalen med Portman finder M ud af, at den offentliggjorte version af albinovideoen er den, Toni alias Flaco har givet Salifa. Portman forklarer, at han har brugt fotos af M’s arrestation i nyhedsmedierne til at presse chefen for Gambias efterretningstjeneste. Watt sms’er til M, at uploadningen af albinovideoen er sket fra Villa Rasta aftenen før, hvor både Sonko og Freman var til stede. Konrad sms’er om, at Aleph ifølge den genomsekventering, Konrad og M har fået lavet, ikke er disponeret for kræft, som Watt ellers har oplyst. M løslades under overværelse af Aleph, der tager æren for det og på direkte tv inviterer M til at komme til Kanilai, hvor han vil holde sin sidste tale aftenen før valget.
50.   Don del Valles bevægelse. M mødes med Toni, der igen har givet sig ud for at være Flaco over for Salifa og har fortalt ham, at colombianerne både ved, at Salifa har adgang til Gambian Exodus, og at Freman stod bag drabene på Ruben Nielsen og Stephen Le Bon. Flaco truer ham til at afsløre, hvem der dræbte Ruben: tre heksedoktorer fra Fremans wolofstamme.
51.    Doctor Ngom. Et oppositionsmedie skriver, at Aleph har kræft – Watt har fået spredt sin løgnehistorie. M og Toni besøger wolofernes mægtigste heksedoktor, Doctor Ngom, som Freman ifølge Salifa skulle have fået til at udføre drabet på Ruben. De viser ham fire cigaretskod, som skulle være fundet i Kachikally Crocodile Pool samme morgen, som Ruben blev dræbt. M og Toni fingerer en dna-test af Ngom og lader, som om de beviser hans medskyld i drabet. Ngom indrømmer, at han ofrede Ruben sammen med Doctor Jambalulu og Doctor Ndaw på anmodning af Freman.
52.   En ministerpost. SØNDAG 18. DECEMBER. I valgkampens tredje meningsmåling står Freman nu til at få hele 40 pct. af stemmerne. Instrueret af M opsøger Doctor Ngom Freman og forlanger en ministerpost i den kommende regering. Ellers vil han afsløre Freman. Ngom forlanger penge og får udleveret 8.000 dollars. M og Toni overværer samtalen via et skjult kamera.
53.   Pacman. M afviser over for Toni, at de skal informere Konrad om, hvad de har fundet ud af. Toni har selv fundet ud af, at M prøvede at slå Portman ihjel i Israel.
54.   En lille ny. MANDAG 19. DECEMBER. Portman forlanger, at M ledsages af Shira til Kanilai, og at M ikke må fortælle noget om sin opklaring til hverken Konrad, Aleph eller andre. M og Shira mødes med Aleph inden hans tv-transmitterede valgtale. Aleph fortæller, at hans kone nummer to er gravid. M fortæller om en genomsekventering, der viser, at Aleph ikke er disponeret for arvelige sygdomme – modsat forlydender i oppositionens medier. Sonko instruerer Aleph i, hvordan han skal formulere sig i sin tale. BR dukker op.
55.   Tale til nationen. Aleph holder en tv- og radiotransmitteret tale fra sit palads i Kanilai. Han fortæller, at hans genmateriale er godt og hans sundhed i top. Genomanalysen vil blive lagt på hans hjemmeside. Aleph forudser, at oppositionen efter valget vil tale om valgsvindel.
56.   Helstegt lam. Efter talen er præsidentens hjemmeside blevet hacket, og der står, at han har kræft. BR er jaloux på Shira. Don del Valle forsøger at slå M ihjel. Shira  redder M og sårer don del Valle hårdt. Shira beder M ringe til Watt og få ham til at tilkalde en britisk helikopter.
57.   Finskytten. ONSDAG 21. DECEMBER. P beder i en sms M om at tænde sit kamera. M optager, hvordan Freman i en tale kalder valget ufrit og resultatet af det utroværdigt; han har tabt valget med 36 procent af stemmerne. Under talen rammes Freman af et skud fra en snigskytte. Tilhørerne, der i forvejen er oprørte, reagerer med panik.
 
DEL 3: CATALONIEN
58.   Camp Nou. TORSDAG 22. DECEMBER. På Camp Nous VIP-pladser modtager M under en kamp mellem to af Tonis gamle klubber, Barcelona og Granada, 250.000 dollars fra Portman – blodpenge.

Se også persongalleri for Baby Rasta.