Kapitelsynopsis - Den sidste olie


NB. Denne synopsis afslører hele handlingen - eget ansvar!

Forkortelser
M: Marcelo
GP: Greenpeace


DEL 1: AIR GREENLAND
Vickys beretning: Ravnen. Kangeq, 21. juni.

1.       Evig is. SØNDAG 21. JUNI. M lander i Kangerlussuaq. Portman har bedt ham tage derop og lede efter Vicky von der Pahlen.
2.      Vicky Wonder. På vej til Kastrup har M modtaget et ark med oplysninger om Vicky. Hun er tv-journalist fra USA, ansat i Greenpeace, bosat i Nuuk, tidligere GP-Israel. I ”Danmarks-flyet” møder M en ung kvinde fra Narsarsuaq, Paninnguaq Petersen.
3.      Over fjorden. M flyver fra Kangerlussuaq til Nuuk.


DEL 2: NUUK
Vickys beretning: Skuddet. Nordlandet, 24. juni.

4.      Missioner. M ankommer til Nuuk. Han beder den taxichauffør, Karl Abel, der kører ham til Hotel Centerbo, holde udkig efter Vicky.
5.      Centerbo. M bryder ind i Vickys hotellejlighed længere henne ad gangen på Centerbo. M tager hendes pas, penge og computer med sig og installerer et spionkamera i en røgalarm. M dekrypterer computeren, mens han mødes med Konrad over Skype. Konrad lancerer ideen om, at Portman har udpeget Greenpeace som hovedtruslen mod Vestens energiuafhængighed. Ingo Knäbel, Vickys kæreste, dukker op og kalder gentagne gange på Vicky. M tjekker computeren, kopierer nogle optagelser og installerer spyware.
6.      Neptun. Ingo Knäbel bryder ind i Vickys hotellejlighed. Da han forlader den, følger M følger efter ham. Det er Ullortuneq, selvstyredag, og både Ingo og M fotograferer begivenhederne. De kommer ned til Atlanthavnen, hvor Ocean Actions trimaran, Neptun, lægger til. M bemærker et kvindeligt besætningsmedlem, som taler spansk.
7.      Codex Aleppo. M finder frem til koden til Vickys computer. Koden er hebraisk med reference til en bibelkilde.
8.      Innocent Ice – Innocent Eyes. M undersøger indholdet på Vickys computer og gennemser nogle optagelser fra filmprojektet Innocent Ice.
9.      IK, KG. M gennemser nogle rystede optagelser af Vickys samtaler og samvær med Ingo. Også Konstantin Granat fra GP optræder. I en samtale med Vicky konkluderer han, at GP skal hjælpe Ocean Action med en olieaktion.
10.  Granat. M mødes med Konstantin Granat på kulturhuset Katuaq. Konstantin fortæller, at Nuuk er fuld af fremmede agenter – og han advarer M mod at stole på en russer. Ifølge Konstantin har folkene på Neptun ikke set Vicky siden mandag.
11.   Atlanthavnen. Ved Atlanthavnen reflekterer M over, hvor Vicky kan befinde sig – død eller levende. En fyr fra Neptun tager i smug billeder af en olietanker. M spørger efter Ingo og får at vide, at han kan prøve på Sømandshjemmet.
12.   Sømandshjemmet. M opsøger Ingo på Sømandshjemmet. Ingo er bekymret for Vicky. Ingo fortæller, at ingen bryder sig om miljøfolk i Nuuk, og at Vicky har været nødt til at benytte peberspray på værtshuset Maximut. Ingo bliver vred over, at M bor samme sted som Vicky, på Centerbo, og siger, at det kan være M’s skyld, at Vicky er forsvundet.
13.   Latina. MANDAG 22. JUNI. I nyhederne på lokal-tv hører M, at der er blevet skudt mod en gruppe unge mennesker ude på den forladte ø Kangeq. Latinamerikaneren fra Neptun sejler hen til moderskibet i en gummibåd. M anråber hende og præsenterer sig som journalist. Hun hedder Daniela Saavedra og er fra Nicaragua, hvor hendes liv er i fare, efter at hun har kritiseret projektet om at grave en kanal gennem landet. Midlertidigt har hun svært ved at høre på venstre øre. Hun fortæller, at Vicky har datet en marinbiolog fra Cairn Energy – og at man ikke bør stole på Vicky. Daniela anbefaler M at tale med biskoppen, der skælder politikerne ud for at ofre miljøet, og med Aron Gamst, en rabiat sælfanger, som Vicky har filmet.
14.   Våbenhandleren. M køber en riffel i en våbenhandel. Ejeren, Hans-Erik, tilbyder at sejle M til den øde ø Kangeq.
15.   Håbets Ø. M undersøger den forladte bygd på Kangeq sammen med Hans-Erik, der har sin hund med. Hunden snuser til Vickys tøj. De møder jægeren Aron Gamst. M og Aron sigter på hinanden, men Hans-Erik får dem til at stoppe det.
16.   Blodspor. M finder blodspor i to huse på Kangeq, og hunden genkender Vickys duft. Hun har været lænket til en brændeovn. På ovnen har hun indridset budskabet ”FOLLOW G”.
17.  Indbrud. M finder sin hotellejlighed gennemrodet. Hans visitkort ligger spredt rundt, og et papir med oplysninger om Vicky er forsvundet.
18.   Modhagen. M gennemser optagelser af indbruddet. Indbrudstyven er skjult under hættetrøje, hue og solbriller. M kontakter en grafolog, Herbert Henning, der påviser, at det højst sandsynligt er Vickys håndskrift, og at hun er vokset op med et semitisk skriftsprog. Ordet eller navnet med G i teksten på brændeovnen, FOLLOW G, mangler tilsyneladende tre-fem bogstaver for at blive fuldført.
19.   Bjerget. TIRSDAG 23. JUNI. M mødes med Grønlands biskop, Sofie Nielsen. Hun opfordrer ham til at tale med seminarielektor Inuujuk Jakobsen.
20.  Tranlampen. M opsøger Inuujuk på seminariet og beskylder ham for at have slået Vicky ihjel. Inuujuk fortæller M om sin tranlampeteori; når olieproduktionen har toppet, vil verdens økonomiske udvikling gå i stå, kaos vil opstå, og vejen til overlevelse for grønlænderne vil være at søge tilbage til fortidens leveformer, der inkluderede sæl- og hvalfangst, som GP har bekæmpet. Grøn omstilling, som bl.a. GP går ind for, er en narresut, mener Inuujuk. Vicky har lavet forinterview med ham, og selve interviewet skulle have fundet sted den dag, hvor Vicky forsvandt.
21.   Kutteren. Da M åbner sin computer, er der nøgenfotos af Vicky på skærmen, efterfulgt af et spørgsmål, om han har fundet en synkende fiskekutter. M finder frem til et foto af et salgsopslag for kutteren Lommen og dernæst til en affotograferet håndskrevet tidslinje for en film, hvor kutteren, lastet med olie, sejles ned af et tankskib.
22.  Røg. Aron inviterer M til middag. M viser Aron et foto af Vicky og beder ham holde udkig efter hende, død eller levende. Aron har set røg stige op af en afsidesliggende hytte, som Inuujuk har bygget. Aron kender Inuujuk fra en aktion mod Greenpeace, som ikke blev til noget.
23.  Baseball. NATTEN TIL ONSDAG 24. JUNI. M gennembankes med baseballbat af en maskeret mand.
24.  Nordlandet. ONSDAG 24. JUNI. Sammen med Hans-Eriks søn, Malik, sejler M til Nordlandet, hvor Inuujuk har bygget to hytter. M opdager spor af Vicky i en stenhytte. Hans-Eriks hund genkender Vickys duft i en afrevet flig af en vildtpose, og M finder en klud, der lugter af kloroform. Der er stadig gløder i bålstedet i stenhytten, selv om nogen har forsøgt at slukke det. I en tørvehytte finder M liget af Aron, dræbt af skud og endnu ikke helt afkølet.
25.  Nærmeste nabo. Malik og M sejler hen til den nærmeste nabo, en grønlandsk mand, som holder til i en jagthytte. Han har hørt et skud ved ottetiden om morgenen. Den eneste båd, han har set i de seneste par dage, er en Yamarin med skotsk flag, som ankom aftenen før.
26.  Voldtægt, overfald, manddrab. M lejer en lejlighed i et nyt falsk navn og møder den skotske sejler, marinbiologen Gordon McAllister, der har haft en affære med Vicky. Hun har truet med at anmelde ham for voldtægt. Gordon benægter, at han har været i ”englevigen”, hvor Inuujuks hytter er. Gordon har både et baseballbat og en handske, der minder M om det natlige overfald, han var udsat for.
27.  En skotsk affære. Gordon fortæller, at Vicky var optaget af at forhindre uranudvinding i Grønland og besat af peak-oil-teorien. Hun var stærkt interesseret i at høre om olieefterforskningen ved Diskobugten, som Gordon havde kendskab til fra en opgave for Cairn Energy. Gordon undrer sig over, hvor pludseligt Vickys kærlighed skiftede til Ingo Knäbel sidst på vinteren. Ingen af miljøaktivisterne vil tale med ham længere, og Fernando White, Vickys fotograf, har truet ham med bank.
28.  Mistænktes motiver. M laver 359-gradersanalyse – en kortlægning af de mistænkte og deres motiver – og diskuterer den med Konrad og Toni, der sammen er taget til Amsterdam.
29.  En mand i kajak. M retter sin mistanke mod Inuujuk, der tog på tur dagen før. Inuujuk siger, at han aftenen før så Ingo Knäbel ro i kajak i nærheden af Inuujuks hytter.
30.  Morderen fra Mellemøsten. M beder en kvindelig ansat på Sømandshjemmet om at holde øje med Ingo.
31.   Sheiken i Amsterdam. TORSDAG 25. JUNI. Toni kommer til Nuuk, flytter ind på Sømandshjemmet. Han skal hjælpe med at overvåge Ingo, Greg og Daniela. Toni fortæller om besøget sammen med Konrad på GP’s hovedkontor i Amsterdam. Som repræsentant for GP har Vicky personligt modtaget en halv million dollars fra en rig araber, sheik Musa al-Qarni.
32.  Håndtasken. Toni finder Vickys håndtaske foran døren til Vickys hotellejlighed; i den ligger der en hotelreservation til Narsaq. M ringer til hotellet og til Paninnguaq Petersen, som fortæller, at Vicky ikke er dukket op. Har nogen plantet et vildspor? Toni møder Daniela, som har skrammer på højre hånd.


DEL 3: ILULISSAT
Vickys beretning: Ydmygelsen. Ivnajuagtup qeqerta, 26. juni.

33.  Isbræen. M flyver via Kangerlussuaq til Ilulissat og beundrer indlandsis, isfjord og isbjerge.
34.  Hotel Arctic. M indlogerer sig på Hotel Arctic, hvor en PET-medarbejder ønsker at tale med ham.
35.  Doctor Thruth. M overværer en diskussion mellem Patrick Gibson, kendt som ”Doctor Truth”, og Vickys fotograf, Fernando White. M vælter en CIA-agent, der kalder sig Robert Lynge, omkuld for at give ham en lærestreg.
36.  Set America Free. Konrad informerer M om Gibsons konference, ”Arctic Possibilities”, der skal foregå på Hotel Arctic på initiativ fra Set America Free og Portman Foundation.
37.  Verdensarv. NATTEN TIL FREDAG 26. JUNI. M tager på en natlig vandretur til isfjorden. Konstantin Granat holder øje med ham.
38.  LEGO-Anne. FREDAG 26. JUNI. M møder Anne Jensen fra GP, ”LEGO-Anne”, der frygter, at Fernando vil stikke af med Vicky. Anne fortæller om GP’s mind-bombs og om kampagnen mod LEGO, der samarbejde med Shell. M viser hende et foto af Lommen. Hun oplyser, at kutteren ligger i bygden Ilimanaq, som Konstantin Granat er på vej til.
39.  Ice Force One. M sejler til Ilimanaq, som Konstantin Granat netop er ved at forlade. M går ombord på Lommen og bryder ind i styrehuset, hvor han finder et søkort med Oratanks rute indtegnet. M får resultat af dna-undersøgelse fra tørvehytten: Blod, hår og sekreter stammer fra Vicky, Inuujuk og Daniela.
40.  Icefiord. Tilbage i Ilulissat overværer M et verbalt opgør mellem Konstantin Granat og Patrick Gibson på Hotel Icefiords terrasse. M studerer det søkort, han fandt på Lommen. Der er sat et kryds, hvor Lommen vil blive vædret af et tankskib.
41.   Eremit. LØRDAG 27. JUNI. M hører en optagelse af den telefonsamtale, Gordon McAllister dagen før har haft med Fernando White, der truer Gordon. En hætteklædt mand åbner Vickys computer på Hotel Centerbo. M følger med via spyware og overvågningskamera. Manden bruger en en forkert adgangskode til hendes mailprogram, tre sammensatte ord på hebraisk, der ordret betyder ”MunkBjergFugl”. M og Konrad tolker det i retning af eremit og fuglefjeld og bliver klar over, at verdens største fuglefjeld findes ved Upernavik.
42.  Fuglefjeldet. M tager til Ilulissat Lufthavn og taler med Toni, som peger på, at der også er fuglefjeld i Godthåbsfjorden. Da M ikke kan komme til Upernavik før om tirsdagen, aftaler de, at Toni sejler til fuglefjeldet Ivnajuagtoq. Fra Vickys computer afsendes en mail til Konstantin fra Vicky om, at hun er stukket af fra det hele, men at de ikke skal være bekymrede for hende. Konrad ringer og fortæller, at en miljøaktivist er druknet i en kajakulykke ud for Nuuk.


DEL 4: GODTHÅBSFJORDEN
Vickys beretning: Drukneulykken. Ivnajuagtup qeqerta, 28. juni.

43.  Søbegravelse. SØNDAG 28. JUNI. M og Toni skjuler GPS-sendere på Ocean Actions to gummibåde. Som ny øverstkommanderende på Neptun gennemfører Greg en søbegravelse af Ingo sammen med Ocean Actions grundlægger, Pete Johnston, som er kommet ombord. Dagen før er Ingo druknet under en kajaktur sammen med Daniela. Begravelsen transmitteres af NRK.
44.  Nuuk Vice. MANDAG 29. JUNI. M og Toni stjæler en båd og følger efter Inuujuk, der sejler i kølvandet på Daniela.
45.  Ivnajuagtup qeqerta. Ligesom Daniela og Inuujuk går M og Toni i land på den lille ø Ivnajuagtup qeqerta nær Fuglefjeldet. Inuujuk går i land et andet sted end Daniela og M. På vej til øens eneste jagthytte opdager Daniela M og Toni og åbner ild uden at nå i dækning i hytten. Toni såres let, men M og Toni jager hende på flugt og forhindrer hende både i at nå i sikkerhed i hytten og i at komme tilbage til gummibåden. M og Toni kæmper sig frem til hytten.
46.  Jagthytten. Inde i hytten finder M og Toni Vicky lænket til en stolpe, udmattet, beskidt og svær at få kontakt med.
47.  Fra sten til sten. M ringer til Inuujuk, og i fællesskab jagter de Daniela, som forsvinder ud over en klippekant.
48.  På kanten af klippen. Sammen med Inuujuk finder M frem til Daniela på en klippeafsats. Hun er døende efter sit fald.
49.  Syndernes forladelse. Daniela skrifter for M og fortæller, at hun har forsøgt at overtale Greg til, at de skulle slå Vicky ihjel. Daniela indrømmer, at hun har forårsaget Ingo Knäbels druknedød. M giver Daniela den sidste olie – hvalolien, som Inuujuk bærer rundt på. Daniela udånder.
50.  Tavshed. M forlanger af Inuujuk, at han ikke siger noget til nogen. Da han er modvillig, truer M med at få ham anklaget for drab på Daniela.
51.   Lucifer. M finder tilbage til hytten sammen med Inuujuk. Oplivet af ADHD-medicin fortæller Vicky om Danielas mishandling af hende. M ringer til biskoppen og får hende til at tilkalde en sygeplejerske. Derefter ringer Vicky og M til Portman for at fortælle, at Vicky er reddet.


DEL 5: DEN IBERISKE HALVØ
Vickys beretning: Friheden. Ivnajuagtup qeqerta, 29. juni.

52.  Traumer. TORSDAG 2. JULI. M og Toni tager til Cádiz sammen med Jessica. Greg er druknet, formentlig selvmord.
53.  Greg. M gennemgår, hvordan han og Toni oplevede Gregs druknedød ved at følge ham via en GPS-sender. Dagen efter Danielas død er Greg taget ud på Ivnajuagtup qeqerta med en hund, hvor han formentlig finder liget af Daniela. Greg sejler derfra, og signalet forsvinder midt i fjorden.
54.  Terrorisme. NATTEN TIL FREDAG 3. JULI. Vicky offentliggør en video med titlen ”Has Greenpeace Become a Terrorist Organization?”. Her fortæller hun, hvordan Greg og Daniela opdagede hende, holdt hende fanget og truede hende til at fortælle, hvem hun i virkeligheden arbejdede for; men hun holdt ikke noget skjult; hun ville afsløre et samarbejde mellem Ocean Action og GP om en terroraktion ud for Grønland, som hun havde fået kendskab til.
55.  Forlis. FREDAG 3. JULI. M kommer til Gibraltar. Toni ringer og fortæller, at Neptun ifølge nyhedsmedierne er blevet sænket, men at ingen tilsyneladende er kommet noget til. M ringer til Konrad og diskuterer, hvem der kan stå bag sænkningen; sagen er en parallel til Rainbow Warrior, og Ocean Action og Greenpeace kommer dermed til at ligne hinanden mere.
56.  Tariqs klippe. Efter aftale med Portman møder M op på en restaurant for at modtage sin betaling, 150.000 euro. Det viser sig at være Vicky, der overdrager ham pengene i Gibraltar-pund. Vicky forsvinder, men efterlader Inuujuks tupilak – uden olie.