Virkelighed og fiktion

Højt spil blander virkelighed og fiktion. Læs her hvordan.

Bortset fra en veterankamp på Olympiastadion i München er alle fodboldkampe, som omtales i romanen, virkelige, når det gælder resultat og dato. I de allerfleste tilfælde er detaljerne i kampene – målscorere, kampforløb, minuttal, straffespark, udvisninger osv. – også faktuelt rigtige. Enkelte spillere er dog fiktive.

Alle spillere, der deltager i matchfixing, er fiktive. I mange tilfælde er de dog inspireret af virkelige spillere fra FC Roskilde og FC Bayern München.

Hvad de tidligere fodboldspillere Karl-Heinz Rummenigge, Søren Lerby og Lars Lunde foretager sig i handlingen, er ligeledes opdigtet. Oplysningerne om deres spillerkarrierer og nuværende beskæftigelse er rigtige.

Med undtagelse af cheftræner Pep Guardiola og administrerende direktør Karl-Heinz Rummenigge er klubledere m.m. fra FC Bayern München fiktive.

Den tidligere præsident for klubben, Doktor Ulrich, er bygget på en virkelig person, der vil kunne genkendes af mange fodboldinteresserede læsere. De øvrige ligheder til trods er oplysninger om Doktor Ulrichs familieforhold og om hans forbindelse til betting og matchfixing ren fiktion.

Den tidligere klubpræsidents venskab med danske Lars Lunde er beskrevet i et kapitel i Gerhard Fischers bog Die unhaltbare Pudelmütze – Fussball-Geschichten aus dem Norden Europas (Verlag Die Werkstatt, 2013). Det samme gælder de Brändli-Bomben – de chokoladebetrukne marcipankugler fra Schweiz – som indgår i handlingen.

De bulgarske spilleres navne m.m. i romanens sidste del er let ændrede for at understrege, at der ikke her rettes nogen anklager mod dem. Detaljerne fra kampen mellem Danmark og Bulgarien er i øvrigt stort set rigtige, selv om en enkelt fiktiv spiller optræder på det danske landshold.

Romanen retter ingen anklage mod klubberne FC Roskilde, Holbæk B&I, Shakhtar Donetsk, Ayia Napa eller FC Bayern München. Heller ikke navngivne, virkelige spillere anklages for matchfixing.

Spilleragenten Gökhan Gülüm er fiktiv. Bettingbureauet TypIch eksisterer heller ikke i virkeligheden.

Matchfixerne The Shot og Uncle – og deres konflikt – er baseret på virkelige personer. Ønsker læseren at komme tættere på virkelighedens matchfixere, anbefales Wilson Raj Perumals selvbiografi Kelong Kings – Confessions of the world’s most prolific match-fixer (Invisible Dog, 2014).

Blandt de bøger om matchfixing, som er udkommet de senere år, anbefales især Declan Hills The Insider's Guide to Match-Fixing in Football (Anne McDermid, 2013) og Benjamin Bests Der gekaufte Fussball – Manipulierte Spiele und Betrogene Fans (Murmann Verlag, 2013). En række oplysninger i romanen stammer fra disse to researchbaserede værker.

Læsere, der interesserer sig for lovlig sportsbetting, henvises til Steffen Dams Sådan vinder du på Oddset (BT, 2016), der også rummer et kapitel om matchfixing.