I min research til Blockbuster har jeg ud over internettets uudtømmelige kilder (stor tak til især Wikipedias idealister og ildsjæle!) gjort brug af en række sobre, grundige og velskrevne bøger. De fortjener en kort præsentation her.
Anden del af min krimi foregår i Argentina, hvor jeg selv har opholdt mig i flere omgange (se min bog Sydamerikas sjæl – Reportage og interview, Tiderne Skifter 1998). Argentina er et herligt land, som jeg varmt kan anbefale at besøge. I krimisammenhæng kommer man dog let til at lægge vægt på et steds skyggesider, og Latinamerika er da også ganske leveringsdygtig i rå vold, gangstere, narkopenge, gale diktatorer, politisk ekstremisme, undertrykkelse osv. Ja, virkeligheden overgår ofte fiktionen.
Den internationalt anerkendte argentinske journalist-forfatter Uki Goñi er min vigtigste inspirationskilde til det historiske billede af Argentina under og efter Anden Verdenskrig. Uki Goñi har skrevet bogen The Real Odessa: Smuggling the Nazis to Perón's Argentina (Granta Books, London & New York, 2002, oversat fra La auténtica Odessa, Paidós, Barcelona & Buenos Aires, 2002).
Bogen beskriver, hvordan Argentina efter 1945 gjorde en stor indsats for at hente topnazister og nazistiske videnskabsfolk til landet; blandt disse nazister var Auschwitz-tvillingebødlen Josef Mengele, en jødeudrydder i endnu større skala ved navn Adolf Eichmann og den danske SS-læge Carl Peter Værnet. Præsident Juan Perón (gift med Eva Perón, bedst kendt som Evita) var besat af had til jøderne, men nazi-indvandringen havde også til formål at styrke Argentina med videnskabelig knowhow og germansk arbejdsmoral.
Titlen The Real Odessa spiller på teorien om ODESSA, Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen (de tidligere SS-ansattes organisation). ODESSA var et netværk, hvor SS’erne efter Anden Verdenskrig hjalp hinanden med at flygte fra Tyskland og Østrig til Mellemøsten og Sydamerika via bl.a. Danmark og Italien. I mange tilfælde hjalp netværket og dets sympatisører medlemmerne med at skifte identitet og med at opbygge en ny tilværelse. Den historiske viden om ODESSA er begrænset, og der er mange myter om netværket, som måske bedst kendes fra fiktionens verden, ikke mindst Frederic Forsyth’ fremragende thriller The Odessa File (1972, på dansk Odessa-kartoteket).
Krimier giver ideer til krimier. En af mine favoritdetektiver er Pepe Carvalho, katalaneren Manuel Vázquez Montalbáns hovedperson fra Barcelona. I Buenos Aires-kvintetten (1997, dansk 2002) tager Carvalho til Argentinas hovedstad for at opspore sin fætter, der forsvandt under Den Beskidte Krig (militærdiktaturet, der varede fra 1976 til 1983). Historien forvikler sig og handler bl.a. om ulovlige bortadoptioner under diktaturet – noget, der har inspireret mig til nogle ikke uvæsentlige detaljer i Blockbuster. Også en Montalbán, Monti blandt venner, optræder i min bog …
***
Nu vi er ved forholdet mellem virkelighed og fiktion må jeg indrømme, at der er i hvert fald et enkelt element af kontrafaktisk historieskrivning i min bog. Kontrafaktisk vil sige, at det strider mod, hvad der rent faktisk skete. Hvad nu hvis …? Det er et greb, en del forfattere benytter sig af. Den amerikanske forfatter Philip Roth har fx skrevet en hel roman, The Plot Against America (2004, på dansk Komplottet mod Amerika), om, hvordan verden ville have set ud, hvis USA ikke havde blandet sig i Anden Verdenskrig.
I min bog er det kontrafaktiske indhold meget mere perifert end hos Roth. Det bedste eksempel er, at jeg har tilladt mig at lade Hitlers foretrukne fotograf, Leni Riefenstahl, udgive en bog, der ikke findes i virkeligheden: Argentina – el País de la Plata (Argentina – Sølvlandet). I den bog er der bl.a. fotos af den flygtede danske krigsforbryder, lægen Carl Peter Værnet, som spiller en rolle i forhistorien til handlingen på nutidsplanet i Blockbuster.
Næsten alle detaljer om Værnet er i øvrigt baseret på solide kilder, særligt biografien af Hans Davidsen-Nielsen m.fl.: Værnet (Gyldendal 2003). Undtagelsen er nogle fiktive familierelationer, som læseren af min krimi nok kan regne ud, men som jeg ikke vil afsløre her.
Hvorfor har jeg brugt Leni Riefenstahl, der formentlig aldrig i virkeligheden satte sine ben i Argentina, kontrafaktisk? Tja, måske for at fortælle den opmærksomme læser, at man ikke altid kan stole fuldt og fast på en forfatter. Måske bare for at give historien lidt ekstra kulør.
***
På et tidspunkt kommer min hovedperson, Marcelo, til byen Necochea i Argentina. Det er en af de byer nogle hundrede kilometer syd for Buenos Aires, som danskere slog sig ned i under den store udvandring til Argentina fra 1860 til 1930.
Den danske forfatter Adil Erdem har skrevet bogen Indvandrernes paradis (Geografforlaget, 2007) om de ca. 13.000 danske udvandrere og deres efterkommere. En god og tankevækkende bog – i tider, hvor vi i Danmark er så optagede af indvandrere.
Besøg evt. også www.danes-in-argentina.dk, hvis du vil vide mere om danskerne i Argentina.
***
Et sted i Argentina-delen, Blockbusters anden del, begynder den argentinske medicinaldirektør Rodolfo Gómez at fortælle om en interessant, men måske ikke helt pålidelig teori:
– Har De hørt om Cândido Godói-teorien? Cândido Godói er en lille by i det sydlige Brasilien, tæt på grænsen til Argentina. Flertallet er af tysk afstamning, og de får en ekstremt høj andel tvillinger. Det er rigtigt. Men oven på det spinder man myter, og på myter spinder man guld. Senest vores argentinske historiker Jorge Camarasa, der har solgt en masse eksemplarer af sin nye bog. Hans teori er, at Josef Mengele regelmæssigt besøgte byen i tresserne for at behandle kvinderne. Doktor Mengele havde jo lært ganske meget om tvillinger i de tyske lejre og måtte flygte til Argentina.
Men teorien er en skrøne, tilføjer medicinaldirektøren. Interesserede kan selv læse Jorge Camarasas bog Mengele (Norma, 2008, kun på spansk). Alternativt kan man nøjes med artiklen Mystery of the ‘Land of Twins’: Something in the Water? Mengele?, bragt på The New York Times’ hjemmeside.
***
Indtil flere efterretningstjenester indgår i større eller mindre grad i handlingen i Blockbuster: PET, Argentinas Secretaría de Inteligencia, Mossad og Chi Operations. Hvor de tre første tjenester ikke optræder direkte i bogens scener, har Chi Operations en lidt større rolle. Chi findes ikke i virkeligheden, men minder meget om virkelighedens private hære, sikkerhedsfirmaer, private contractors, eller hvad man nu kalder dem. I særlig grad minder Chi nok om Xe Services, der indtil 2009 hed Blackwater.
Xe/Blackwater har bl.a. været en væsentlig aktør i det besatte Irak, hvor de ikke mindst er kendt for at have dræbt stribevis af civile irakere. Blackwater blev grundlagt i 1997 af den stærkt religiøse erhvervsmand Erik Prince, der i dag også ejer efterretningsvirksomheden Total Intelligence Solutions. Læs meget mere om Princes projekt, manden selv og fænomenet private hære (også kendt som lejesoldater) i den amerikanske journalist Jeremy Scahills grundige bog Blackwater: The Rise of the World's Most Powerful Mercenary Army (Nation Books, 2007).
En klassiker inden for efterretningslitteraturen er Victor Ostrovskys bestseller By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer (St. Martin’s Press, 1990). Ostrovsky er en canadisk født tidligere Mossad-agent, og bogen fortæller levende om, hvordan man bliver trænet op til at fungere som agent for den israelske efterretningstjeneste. Bogen afslører metoder, som har inspireret mig til et par likvideringer i Blockbuster.
***
Plottet i Blockbuster tager udgangspunkt i en stor medicinalproducent. Læs mere i afsnittet Medicinens verden, hvor jeg bl.a. gennemgår den litteratur, jeg har benyttet i min research inden for dette område.
***
En understrøm i bogen handler om den filosofiske retning utilitarisme, og bogtitler af filosofferne John Stuart Mill og Robert Nozick nævnes. Få en nærmere forklaring i afsnittet Det utilitaristiske monster.