Presse

PRESSEMEDDELELSE OM HØJT SPIL
4. november 2016

FØRSTE DANSKE KRIMI OM MATCHFIXING

Ny krimi af Rune Stefansson går i dybden med et omsiggribende problem i moderne idræt: matchfixing. Asiatiske spillesyndikater angriber FC Roskilde og FC Bayern München.

Matchfixing har i de seneste år bredt sig til dansk og europæisk idræt. I Danmark har både FC Vestsjælland og Hvidovre IF været ramt. For første gang udkommer der nu en dansk krimi om manipulation med resultater i professionel fodbold: Højt spil – Marcelo Krankl-krimi nr. 4 af Rune Stefansson.

Den nye krimi indledes med en sag om matchfixing i FC Roskilde, og resten af den blodige handling foregår i og omkring FC Bayern München, hvor Marcelo Krankl finder klubbens tidligere præsident død. Bagmændene for matchfixingen i både Danmark og Tyskland viser sig at komme fra Asien.

Baseret på virkelige begivenheder
Romanen er stærkt inspireret af en virkelighed, hvor der i Asien spilles for milliarder af dollars om året på det sorte bettingmarked. Matchfixere fra bl.a. Singapore, Malaysia og Filippinerne rejser rundt i verden og bestikker spillere til at fixe de kampe, de deltager i. Og når en spiller først er kommet i kløerne på en matchfixer, er det svært at slippe ud igen. Trusler, vold og drab er en del af spillesyndikaternes metoder.

I Højt spil går det ud over både spillere fra næstbedste danske række og verdensstjernerne fra Bayern München, og læseren kommer tæt på det hele. Marcelo Krankls makker, dansk-spanieren Toni Toro, afslutter nemlig sin karriere som professionel fodboldspiller i FC Roskilde og fortsætter derefter som angrebstrænerassistent hos Pep Guardiola i sæsonen 2015/2016.

Sammen med Karl-Heinz Rummenigge, administrerende direktør for Bayern München, sætter Marcelo og Toni alt ind på at bekæmpe den kriminelle underverden. 

Den fiktive handling benytter virkelige resultater fra 2016 og går tæt matchfixernes lyssky metoder. Bogens persongalleri er en blanding af virkelige og opdigtede personer.

”Jeg vil jo ikke hænge nogen virkelige personer ud for at have begået forbrydelser, de ikke har noget at gøre med,” forklarer Rune Stefansson. ”Men at nogle FC København-spillere er med i en pokalkamp mod FC Roskilde, og at en rapkæftet verdensstjerne som Thomas Müller træner under Toni Toros ledelse, er i mine øjne med til at gøre krimien interessant og nærværende.”

Den danske forfatter indrømmer dog, at han ikke har præsenteret Karl-Heinz Rummenigge og FC Bayern Münchens ledelse for sin idé.

”Navnene kan heldigvis let udskiftes, hvis et tysk forlag beder om det,” tilføjer Rune Stefansson, der netop har skrevet kontrakt med et litterært agentur i München.

Forfatteren flytter til München
Rune Stefansson, født 1971, flyttede til München sidste sommer og blev samtidig forfatter på fuld tid. Da han første gang besøgte Allianz Arena, scorede den polske Torjäger Robert Lewandowski sine historiske fem mål på ni minutter.

”Så var jeg ikke længere i tvivl om, hvor min næste bog skulle foregå,” fortæller den danske forfatter og fortsætter:

”Jeg skyndte mig ud at besøge klubbens træningsanlæg på Säbener Strasse. Jeg vidste, at jeg ville skrive om matchfixing, og jeg ville gøre den nye krimi så realistisk som muligt. Og så gik der sport i at få de virkelige resultater til at passe ind i bogens handling. Heldigvis – og ikke så overraskende – blev Bayern München mestre. Ellers ville jeg have haft lidt af et problem med at få det hele til at gå op.”

Serien har succes
Rune Stefanssons tre tidligere kriminalromaner med den hårdtslående, dameglade dansk-chilenske privatopdager Marcelo Krankl i hovedrollen har fået stor ros, bl.a. 4, 5 og 4 hjerter i Politiken. Forfatteren er bl.a. blevet sammenlignet med John le Carré og Peter Høeg.

To år i træk er Rune Stefansson blevet belønnet med et stort arbejdslegat fra Statens Kunstfond. 

Forfatteren er oprindeligt uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab og har tidligere arbejdet med kommunikation, undervisning og journalistik.

Fakta og fotos
Højt spil udkommer 18. november 2016. 
Byens Forlag
275 sider
Pris: 299 kr. 
ISBN: 9788792999696

Læs mere om blandingen af virkelighed og fiktion og om bogens kilder på www.krankl.dk/2016/10/virkelighed-og-fiktion.html.

Hent forfatterportræt og bogens forside i høj opløsning på 
http://byensforlag.dk/pr/.

Et foto af forfatteren på FC Bayern Münchens træningsanlæg kan hentes på www.krankl.dk/p/hjt-spil.html.

_____________________________________________

PRESSEMEDDELELSE OM DEN SIDSTE OLIE
29. januar 2016

FORFATTEREN FLYTTER SIG

Krimiforfatter Rune Stefansson tager ud i verden for at møde virkeligheden. Hans nye bog, Den sidste olie – bind 3 i Marcelo Krankl-serien – foregår i Grønland, som han har besøgt to gange. Bind 4 skal foregå i München, som forfatteren netop er flyttet til efter at have sagt sit job op

Rune Stefansson flytter sig for at skrive. Hans kriminalromaner tager udgangspunkt i den globale virkelighed, fra Latinamerika og Afrika til Nordamerika og Sydeuropa, og for hver bog tager han rygsækken på for at researche lokalt.

Den nye udgivelse, Den sidste olie – bind 3 i hans roste Marcelo Krankl-serie – foregår i Nuuk og isjfordsbyen Ilulissat i Vestgrønland. Både Statens Kunstråd og Statens Kunstfond har støttet Rune Stefanssons researchrejser til Grønland med legater, og mødet med både den grønlandske befolkning og naturen blev afgørende for romanen.

Is og sol
”Nuuk er verdens mindste storby, hvor man finder alt fra ghettoområder til store kulturinstitutioner og en moderne regeringsbygning. Samtidig er naturen konstant nærværende. Byen er omgivet af fjord og bjerge, og det var mellem -10 og -20 grader, mens jeg var der. Kulden og snestormene bekræfte det billede, jeg havde af landet – Grønland som synonym med sne og is”

Men forfatteren havde et problem med at skrive ud fra sine første indtryk af det forfrosne Grønland: Handlingen skulle foregå om sommeren – hvor en bortført person har mulighed for at overleve uden opvarmning – og han var nødt til at ændre sine beskrivelser.

”Jeg besøgte Ilulissat i juli sidste år. Solen skinnede 24 timer i døgnet. Det er varmt nok til, at man kan sætte sig i klippeterrænet for bare at sidde i timevis og observere de enorme isbjerge gennem myggenettets små huller. Isbjergene glider uendeligt langsomt af sted. Til sidst brækker de over og skubbes fra isfjorden ud i havet. Før man har været der, kan man ikke forestille sig isens skønhed, dens formationer, nuancer og lyde.”

Naturens storhed
Krimiseriens dansk-chilenske hovedperson, privatopdageren Marcelo Krankl, fyldes af ekstatiske sommerindtryk og ærefrygt over de grønlandske størrelsesforhold. Naturen er enorm og mægtig – og samtidig sårbar.

Plottet i Den sidste olie handler om udnyttelsen af naturens ressourcer og om behovet for at beskytte naturen. Geostrategiske interesser i energiproduktionen står i romanen over for Greenpeace og en yderligtgående, fiktiv miljøgruppe.

Forfatteren skulle ikke bare selv flytte sig for at skrive bogen. Olieprisernes styrtdyk påvirkede Grønlands fremtidsmuligheder. Landet var i gang med at ændre sig. Under Stefanssons første besøg i Grønland, februar 2014, interviewede han landets biskop, Sofie Petersen. Hun holdt en brandtale mod politikernes kortsigtede tankegang.

”Biskoppen mente, at magthaverne i Grønland spillede hasard med naturen for at skaffe penge til at kunne løsrive sig fra Danmark. De var besat af uran, sjældne jordarter og olie. Da jeg kom derop for anden gang, var folk blevet mere realistiske. Aleqa Hammond, landsstyreformanden, var trådt tilbage pga. en skandale, hendes danskerhad var væk og frihedsdrømmene sat på stand-by.”


Flytter til München og bliver forfatter på fuld tid
Det er en krævende proces at skrive om en virkelighed, som hele tiden ændrer sig. Rune Stefansson har valgt at sige sit faste job som kommunikationskonsulent op for at blive forfatter på fuld tid.

”Koncentrationen bliver dybere, når man skriver otte timer om dagen, sproget flyder bedre, og som fuldtidsforfatter bliver man ikke hele tiden forstyrret af tusind andre gøremål som i det almindelige arbejdsliv. I stedet for en skizofren hverdag med to professioner kan man som fuldtidsforfatter leve et liv med ét stort projekt. Man bliver et helt menneske – en, der lever sin drøm ud.”

Bind 4 i Marcelo Krankl-serien skal endnu en gang foregå et nyt sted, som kræver lokal research. Denne gang i München. Og Rune Stefansson er netop flyttet ned til den bayerske hovedstaden – for at møde en ny virkelighed.

Om forfatteren
Rune Stefansson (født april 1971) er cand.mag. i litteraturvidenskab. 
I 2011 debuterede han skønlitterært med den stærkt roste Marcelo Krankl-krimi Blockbuster, der fik anmelderne til at sammenligne ham med både John le Carré og Peter Høeg. 
I 2013 udkom seriens bind 2, Baby Rasta, som portrætterer en brutal diktator i det vestafrikanske land Gambia, og som bl.a. fik fem hjerter i Politiken. 

Bind 3, Den sidste olie, udkommer 12. februar 2016.
386 sider
Pris: 299 kr
ISBN: 9788792999429

Den sidste olie – handlingen kort fortalt
En billedskøn Greenpeace-aktivist fra USA, Vicky von der Pahlen, forsvinder sporløst i Grønland. Hun arbejder med videoproduktion for Save the Arctic-kampagnen. Samtidig er hun blevet kæreste med kaptajnen på den yderligtgående miljøgruppe Ocean Actions skib.


Den israelske milliardær Portman sender Marcelo Krankl til Nuuk for at lede efter Vicky. I en nedlagt bygd i Godthåbsfjorden finder Krankl blodige spor. Det står snart klart, at Vicky er blevet bortført, og at hun er ved at dø af sult og kulde. Krankl opdager, at Vicky sammen med Ocean Action i hemmelighed har planlagt en oliekatastrofe i Ilulissat-området for at råbe verdens ledere op. Ikke alle bryder sig om den idé.

_____________________________________________

PRESSEMEDDELELSE OM BABY RASTA
10. juni 2013


Læs også interview om Baby Rasta.


_____________________________________________

PRESSEMEDDELELSE OM BLOCKBUSTER
14. marts 2011
I Den store lup – en krimipoetik kan du læse Rune Stefanssons tanker om, hvad der gør en krimi god. Kort fortalt slår til lyd for en ”litterær” krimi, der på én gang sætter samtidens og de eviggyldige spørgsmål under lup. Luppen bør rettes mod gråzonerne mellem godt og ondt. Det er der, hvor de pæne mennesker rækker ud efter underverdenen.

Hvis du vil vide mere om Rune Stefanssons arbejde med Blockbuster, kan du læse mere i hans tekst om De litterære hjælpere, hvor han beskriver samarbejdet med fire nøglepersoner – og processen med at skrive en roman.

Romaner bliver sjældent til på en øde ø, og de fire litterære hjælpere har haft afgørende betydning for tilblivelsen af den første Marcelo Krankl-krimi.


_____________________________________________

Pressehenvendelser rettes til:
Thomas Aagaard Skovmand
+45 21 94 16 28


_____________________________________________

Bogforsider og portrætter af forfatteren i høj opløsning til fri afbenyttelse i pressen kan downloades fra Byens Forlags hjemmeside.